De landen van de Europese Unie en de Arabische Liga houden hun eerste topconferentie. Deze vindt plaats in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. De plaats ligt op het schiereiland Sinaï, dat wordt geteisterd door jihadisten.

De gastheer is de autoritaire Egyptische president Abdel Fattah Al Sisi.

Onder de belangrijkste thema's van de tweedaagse top zijn naar verwachting de internationale veiligheid en migratie.

Al Sisi stelt niet toe te staan dat illegalen via Egypte naar Europa trekken, maar dat hij daarvoor geen cent van de EU krijgt. Hij benadrukt dat Turkije wel Europese steun ontvangt voor deze rol.

Ook het verscheurde Libië krijgt Europese steun om illegale migratie tegen te gaan.

Top gaat ook over verschuivende machtsbalans

Volgens sommige deelnemers gaat de top over veel meer kwesties, zoals met name de zoektocht naar meer politieke en economische samenwerking. De VS lijkt zich terug trekken uit het Midden-Oosten, terwijl bijvoorbeeld Rusland en Turkije juist hun invloed proberen uit te breiden.

In de marge komt volgens Britse media op deze top ook de Brexit ter sprake, want de Britse premier Theresa May spreekt in Sharm el Sheikh apart met EU-president Donald Tusk.

Er zijn meer dan veertig staatshoofden en regeringsleiders bij de top, onder wie premier Mark Rutte. De 'grote afwezige' is de Franse president Emmanuel Macron.