De zelfbenoemde Venezolaanse interim-president Juan Guaidó maakte zondag bekend dat hij de Amerikaanse vicepresident Mike Pence maandag zal ontmoeten bij een spoedvergadering van de Lima-groep.

De Lima-groep is een samenwerkingsverband van veertien landen op het Amerikaanse continent. De landen hopen de crisis in Venezuela snel te kunnen beëindigen.

De spoedvergadering van de Lima-groep zal plaatsvinden in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. De groep riep Venezolaanse militairen al eerder op om zich achter Guaidó te scharen.

Guaidó vraagt internationale partners zondag om wat betreft de strijd tegen de zittende president Nicolás Maduro "alle opties open te houden".

VS veroordeelt geweld tegen burgers Venezuela

De VS heeft het geweld tegen de Venezolaanse burgerbevolking scherp veroordeeld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo twitterde: "Deze aanvallen leiden tot doden en gewonden." Ook betuigde hij zijn medeleven aan de families van de slachtoffers.

De Amerikaanse minister zegt in een andere tweet dat de VS actie zal ondernemen tegen "degenen die zich verzetten tegen het vreedzame herstel van de Venezolaanse democratie".

Bewakers verlaten post bij grens met Venezuela
129
Bewakers verlaten post bij grens met Venezuela

Ruim 300 gewonden door chaos bij de grens

Eerder meldde Guaidó op Twitter dat trucks met hulpgoederen uit Colombia in Venezuela waren tegengehouden. Bij de Venezolaanse grensplaats Cúcuta staken de Venezolaanse politie en militairen twee vrachtwagens met hulpgoederen in brand.

Een boot met hulpgoederen uit Puerto Rico keerde ook terug. De bemanning van de boot zou in gevaar zijn geweest.

Doden door protesten bij Colombiaanse grens

Demonstranten in de grenssteden Urena en San Antonio zijn met traangas en rubberen kogels aangevallen door militairen die de Venezolaanse zittende president Nicolás Maduro steunen.

Aan de grens met Brazilië vielen vrijdag door de chaos rond de protesten al twee doden, onder wie een veertienjarige jongen. Ongeveer 31 mensen raakten daar gewond.

Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft
113
Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft