Aan de Venezolaanse grens met Colombia zijn zaterdag ongeregeldheden ontstaan, kort voordat humanitaire hulpmiddelen zouden worden doorgegeven over de grens. Zeker vier militairen van het Venezolaanse leger hebben hun grenspost verlaten.

Ooggetuigen melden zaterdag dat militairen traangas op demonstranten schieten.

Als reactie gooien de demonstranten stenen terug. Op beelden is te zien hoe mensen hekken die op de grens zijn geplaatst aan de kant gooien en "Queremos libertad" ("Wij willen vrijheid") schreeuwen.

Ook zijn er autobanden in brand gestoken. Venezolanen proberen over de grens naar Colombia te vluchten. Onder de aanwezige personen zouden ook gewonden zijn.

Guaidó aanwezig bij plek waar hulpgoederen overgebracht moeten worden

De militairen hebben volgens de Colombiaanse migratieautoriteiten om hulp gevraagd. Een van hen zou gewond zijn. Interim-president Juan Guaidó zegt dat het geen deserterende militairen zijn, omdat ze zich nu bij de "goede kant" hebben aangesloten.

De oppositie van Nicolás Maduro en andere landen hebben herhaaldelijk militairen opgeroepen de bevelen van de president te negeren en de doorgang van humanitaire hulp toe te laten.

Guaidó is zaterdagmiddag ook bij de grens aanwezig op de locatie waar de hulpgoederen het land binnen moeten komen.

President sloot grenzen om humanitaire hulp tegen te houden

Maduro sloot eerder de grenzen met meerdere buurlanden, om te voorkomen dat humanitaire hulp vanuit de Verenigde Staten het land binnen kan komen. Hij ziet deze hulp als voorbode voor militaire interventie door de VS. Hij nam wel hulpgoederen aan vanuit Rusland.

Vrijdag woonde Guaidó een benefietconcert voor Venezuela bij in de Colombiaanse plaats Cúcuta, enkele honderden meters bij de grens vandaan. Hiermee negeerde hij een reisverbod dat hem is opgelegd.

Bewakers verlaten post bij grens met Venezuela
129
Bewakers verlaten post bij grens met Venezuela