Met tientallen vrachtwagens worden vrijdag inwoners uit het laatste Syrische IS-bolwerk gehaald. Het is de bedoeling dat de evacuatie van burgers vóór zaterdag afgerond is, melden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Het is niet duidelijk hoeveel burgers zich nog in de zuidoostelijke stad Baghouz begeven. Volgens de SDF gaat het om zeker duizenden personen. Aan het begin van de dag waren er nog zevenduizend personen.

In de afgelopen weken hebben meer dan twintigduizend burgers de stad verlaten, aldus eerdere schattingen van de Syrische milities. De SDF wil na de evacuatie de stad bestormen of de aanwezige IS-strijders dwingen tot overgave.

De SDF wordt gesteund door de Verenigde Staten. Een woordvoerder liet vrijdag weten blij te zijn met het vrijdag aangekondigde besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om tweehonderd 'vredestroepen' achter te laten.

Trump kondigde in december aan dat alle tweeduizend Amerikaanse militairen in Syrië zouden terugkeren naar huis, maar dat is dus niet langer het geval.

Kalifaat IS bijna verdwenen: De opkomst en tegenaanval
150
Kalifaat IS bijna verdwenen: De opkomst en tegenaanval