De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft donderdag gezegd de grens met Brazilië te sluiten om te voorkomen dat de oppositie hulpgoederen het land binnenhaalt. Ook overweegt hij de grens met Colombia dicht te gooien.

Hij noemt het plan van de oppositie om hulpgoederen te halen een "provocatie". De president zegt dat de oppositie zijn gezag ondermijnt.

Een woordvoerder van de Braziliaanse president gaf eerder deze week te kennen dat er samen met de Verenigde Staten een plan voor humanitaire hulp was opgesteld.

Dezelfde woordvoerder zei donderdag dat Brazilië van plan is de humanitaire zending te laten doorgaan.

De bedoeling was de hulpgoederen tot aan de grens met Venezuela te brengen, naar de Braziliaanse stad Pacaraima. Hierna zou de Venezolaanse interim-president, Juan Guaidó, de goederen het land binnensmokkelen met een konvooi van vrachtwagens.

Guaidó op weg naar Colombiaanse grens voor hulpgoederen

In een reactie op de grenssluiting met Brazilië is Guaidó op weg gegaan richting de grens met Colombia om daar hoogstpersoonlijk pakketten met voedsel en medicijnen aan te nemen die afkomstig zijn uit de Verenigde Staten.

Guaidó verliet de hoofdstad Caracas donderdag per konvooi, zei zijn woordvoerder tegen AFP. Vanuit daar is het ongeveer 900 kilometer rijden tot aan de Colombiaanse grens.

Na ongeveer 100 kilometer stuitte een deel van het konvooi op een wegversperring na een tunnel bewaakt door soldaten. Enkele bussen moesten daar achterblijven, maar andere voertuigen, waaronder die van Guaidó wisten de plek succesvol te passeren. De oppositie probeert de exacte locatie van de auto van Guaido geheim te houden, melden bronnen binnen het konvooi aan Reuters.

Maduro doet de actie af als een "goedkope show". De president blijft volhouden dat de aangeboden Amerikaanse hulp een voorbode is van een interventie door de Verenigde Staten.

Maduro sloot eerder al de zeegrens met Aruba, Curaçao en Bonaire met hetzelfde motief: voorkomen dat humanitaire hulp vanaf de Antillen het Zuid-Amerikaanse land binnenkomt.

Interim-president Guaidó op weg naar Colombiaanse grens
55
Interim-president Guaidó op weg naar Colombiaanse grens

Brug tussen Colombia en Venezuela al geblokkeerd

Eerder werd de brug tussen Colombia en Venezuela bij Cúcuta al met vrachtwagens geblokkeerd.

Venezuela heeft woensdag wel hulpgoederen uit Rusland ontvangen. Het land zou betaald hebben voor deze hulp.

De Verenigde Staten en meerdere EU-landen, waaronder Nederland, erkennen Guaidó als interim-president van het land.

Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft
113
Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft