Duizenden 'klimaatspijbelaars' lopen donderdag opnieuw een mars voor het klimaat in Brussel. Volgens een schatting van de politie zijn het er zo’n 7.500. Zij worden voor het eerst sinds het ontstaan van de Belgische beweging vergezeld door de Zweedse Greta Thunberg (16).

Thunberg geldt als het boegbeeld van de 'klimaatspijbelaars'. Ze begon ruim een half jaar geleden in Stockholm onder schooltijd met een protest voor meer actie tegen klimaatverandering.

In de afgelopen maanden zijn ook scholieren in andere landen de straten op gegaan voor het klimaat, vooral in België. Zij zijn nu voor de zevende week op rij bezig met een protestmars. Ook in andere steden wordt gelopen, zo werden er in Genk een kleine vijfduizend verwacht.

Ook jongeren uit andere landen lopen mee. Vorige week telde de politie elfduizend deelnemers. Meerdere organisatoren van de klimaatmars in Nederland van eerder deze maand lopen ook mee in Brussel.

Er is veel belangstelling voor Thunberg. De Zweedse klimaatactivist wordt volgens De Standaard begeleid door de politie. De Belgische krant meldt dat agenten iedereen wegduwen om plaats te maken voor het meisje.

'Onvoldoende tijd om te wachten tot we volwassen zijn'

Voorafgaand aan de mars hield Thunberg een toespraak voor EU-politici, onder wie Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. Ze riep hen op de waarschuwingen van klimaatwetenschappers niet in de wind te slaan en meer te doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

"Tienduizenden jongeren in België spijbelen voor het klimaat, wereldwijd doen honderdduizenden jongeren hetzelfde", aldus Thunberg bij het Europees Economisch en Sociaal Comité. "Er is onvoldoende tijd om te wachten tot we volwassen zijn."

Ook de drijvende kracht in België, Anuna de Wever (17), riep de politici op zo snel mogelijk met een beter klimaatactieplan te komen.

Juncker prees de jongeren die zich in de straten van Europa hardmaken voor klimaatactie. Hij tekende aan dat het klimaat ook een opgave is voor oudere mensen. "We vechten voor de toekomst van iedereen", aldus Thunberg, die aankondigde pas te stoppen als er doelen worden bereikt.

Greta Thunberg houdt haar toespraak bij het Europees Economisch en Sociaal Comité. (Foto: AFP)

Nederlandse scholieren volgende maand weer in actie

De Nederlandse 'klimaatspijbelaars' organiseerden eerder deze maand een protestmars in Den Haag. Hier kwamen zo'n vijftienduizend scholieren op af. De volgende actie vindt plaats op 14 maart.

Het tweede protest zou in eerste instantie plaatsvinden in Den Haag, maar daar zien de organisatoren toch van af. De nieuwe locatie, die nog niet bekendgemaakt is, zou centraler in Nederland liggen.

Studenten 'houden druk op ketel' met klimaatprotest op de Dam
145
Studenten 'houden druk op ketel' met klimaatprotest op de Dam