De federale Braziliaanse politie neemt 47 vliegtuigen van een bende die cocaïne en andere drugs over de wereld vloog in beslag. In de politieoperatie, die Flak heet, zijn 54 arrestatiebevelen en meer dan tachtig bevelen tot huiszoeking uitgevaardigd.

Bendeleider Joao Soares Rocha is in de deelstaat Pará gearresteerd, melden Braziliaanse media. Zeker veertien andere verdachten zitten ook al achter de tralies.

Het onderzoek richt zich ook op andere deelstaten in het noorden, met name Tocantins. Daar waren belangrijke uitvalsbases van de bende in Palmas en Porto Nacional, circa 600 kilometer ten noorden van de hoofdstad Brasilia.

De bende bestond uit onder anderen piloten en luchtvaarttechnici. De groep heeft volgens de aanklagers in de jaren 2017 en 2018 zeker 23 vliegreizen uitgevoerd, met aan boord telkens ten minste 400 kilogram drugs.

De drugs werden uit de producerende landen Bolivia en Colombia naar onder meer Brazilië, Venezuela, Suriname, Guatemala en Honduras gebracht. Uiteindelijk gingen de drugs naar markten in Europa, de VS en Brazilië zelf.