Michael Cohen, de voormalige advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, legt op woensdag 27 februari een openbare getuigenis af in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Dat heeft Elijah Cummings, de voorzitter van de hervormingscommissie, bekendgemaakt.

"Ik ben verheugd om aan te kondigen dat Cohen komt verklaren in het Huis van Afgevaardigden, ondanks intimidatie van zijn familieleden om hem niet te laten praten", zei Cummings.

Cohen zou oorspronkelijk op 7 februari zijn opwachting maken in het Congres, maar stelde zijn getuigenis uit na "voortdurende dreigementen van president Donald Trump aan het adres van zijn familie", zo verklaarde de advocaat van Cohen.

Eerder op de dag werd bekend dat de gevangenisstraf van Cohen twee maanden later ingaat dan gepland, vanwege een ingrijpende operatie. Hij moet zich nu op 6 mei bij de gevangenis melden.

De oud-advocaat zit vast omdat hij onder meer meineed heeft gepleegd en met leugens het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller tegen heeft gewerkt.

Cohen bekende vorig jaar schuld in een aantal zaken en beloofde mee te werken aan het onderzoek van Mueller naar mogelijke Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezing.