De zestienjarige Amerikaan Nicholas Sandmann, die een activist van indiaanse afkomst belachelijk zou hebben gemaakt, heeft The Washington Post aangeklaagd voor 250 miljoen dollar (220 miljoen euro).

De advocaat van Sandmann claimt dat de krant hem ten onrechte heeft neergezet als racist. Volgens de advocaat heeft de krant journalistieke principes genegeerd. "Mijn cliënt was een makkelijk doelwit. Dit is onvergeeflijk."

De scholier werd bekend door een filmpje waarin hij lachend naar de 64-jarige activist Nathan Phillips kijkt, terwijl die een lied zingt.

Daarna zouden Sandmann en medescholieren volgens Phillips "Build that wall" hebben geschreeuwd naar hemzelf en andere indiaanse activisten. Daarmee zouden ze hebben verwezen naar de muur die president Donald Trump op de grens met Mexico wil bouwen.

Phillips zou ruzie hebben willen sussen

Het filmpje werd miljoenen malen bekeken over de hele wereld. De school van Sandmann verontschuldigde zich voor het gedrag van de scholieren richting de activisten.

Phillips zegt dat hij een ruzie tussen de scholieren uit Kentucky en een groep donkergekleurde mensen wilde sussen. Daarop richtten de jongeren zich op Phillips en de andere indiaanse activisten, aldus de man. Sandmann zegt dat Phillips juist degene was die de confrontatie opzocht.

Het filmpje maakt niet duidelijk wie contact zocht met wie. Uit een langer YouTube-filmpje blijkt dat Phillips met een groepje richting de scholieren loopt. De jongeren gaan vervolgens rondom de activisten staan.

De scholieren, die een Make America Great Again-pet droegen, namen deel aan een antiabortusdemonstratie, terwijl Phillips voor een mars voor inheemse Amerikaanse bevolking in de hoofdstad Washington was.

Phillips liet eerder weten dat hij een Vietnamveteraan was, maar de Amerikaanse marine meldde later dat dit niet klopt; de man is tijdens zijn diensttijd nooit uitgezonden naar het buitenland.