In Parijs en andere Franse steden zijn dinsdag betogingen tegen antisemitisme gehouden. De betogingen zijn een reactie op antisemitische incidenten van de afgelopen weken in Frankrijk.

In Parijs liepen premier Edouard Philippe en enkele ministers mee in de optocht tegen antisemitisme.

President Emmanuel Macron bezocht dinsdag een begraafplaats in het dorp Quatzenheim, dat in de Elzas in het oosten van Frankrijk ligt. Daar werden dinsdag vernielingen van tachtig Joodse graven ontdekt.

De graven waren onder meer beklad met hakenkruizen. Op een van de graven was de tekst "Zwarte wolven van de Elzas" gezet. Dat was een neonazistische groepering die in de jaren zeventig in de regio actief was.

Zaterdag werd de pro-Israëlische filosoof Alain Finkielkraut tijdens een betoging in Parijs beschimpt door 'Gele Hesjes'. Finkielkraut werd onder meer een "vieze zionist" genoemd.

Vorig jaar 540 antisemitische incidenten in Frankrijk

Macron kondigde aan dat er harder zal worden opgetreden tegen antisemitische acties en andere haatincidenten. "We zullen handelen, we zullen wetten aannemen en we zullen straffen", vertelde hij aan Joodse leiders op de begraafplaats. "Zij die dit hebben gedaan, verdienen onze republiek niet."

De Franse politie registreerde vorig jaar circa 540 antisemitische incidenten. In vergelijking met een jaar eerder is dat een stijging van 74 procent.