Venezuela heeft de zeegrens met Aruba, Curaçao en Bonaire gesloten, zegt een regionale commandant van de marine dinsdag. Daarmee wil Venezuela vermoedelijk voorkomen dat humanitaire hulp vanaf de Antillen het Zuid-Amerikaanse land binnenkomt.

Venezuela heeft geen officiële reden voor het sluiten van de grenzen bekendgemaakt.

Juan Guaidó, die zichzelf een maand geleden tot interim-president van Venezuela benoemde, heeft aangekondigd dat op zaterdag hulpgoederen het land zullen binnenkomen.

Hulpgoederen zouden onder meer via Curaçao naar Venezuela kunnen gaan, maar de zittende president Nicolás Maduro zal vliegtuigen en schepen die afkomstig zijn van de ABC-landen laten tegenhouden. Hij noemt de hulpactie een voorbode van buitenlands militair ingrijpen.

Een woordvoerder van de Braziliaanse president heeft gezegd dat Brazilië samen met de Verenigde Staten een plan voor humanitaire hulp aan Venezuela heeft opgezet. Brazilië gaat de hulpgoederen tot aan de grens met Venezuela brengen, waarna Guaidó verantwoordelijk is voor het binnenbrengen van de hulp.

Nederlands ministerie zoekt uit wat er aan de hand is

De Verenigde Staten en meerdere EU-landen, waaronder Nederland, erkennen Guaidó als interim-president van het land. Volgens Nederland is Maduro niet volgens een democratisch proces gekozen.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat Nederland geen formele bevestiging van de Venezolaanse actie heeft gekregen. Het departement probeert te achterhalen wat er aan de hand is.

Brug tussen Colombia en Venezuela al geblokkeerd

Eerder werd de brug tussen Colombia en Venezuela bij Cúcuta al met vrachtwagens geblokkeerd om te voorkomen dat hulpgoederen Venezuela zouden bereiken.

Woensdag krijgt Venezuela wel 300 ton aan hulpgoederen uit Rusland. Volgens Maduro gaat het om onder meer "zeer dure medicijnen". Venezuela zou Rusland betalen voor de hulp.

Miljoenen Venezolanen zijn land ontvlucht

Venezuela verkeert al lange tijd in een crisis. Miljoenen Venezolanen zijn het land al ontvlucht. Volgens het Rode Kruis komen de vluchtelingen in "zeer schrijnende situaties" terecht. "Mensen leven voortdurend in angst en onzekerheid. Ze moeten zelf uitzoeken hoe ze aan onderdak, eten of medicijnen komen", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. Maduro weigert van een humanitaire crisis te spreken.

Volgens de hulporganisatie is het onduidelijk hoeveel Venezolanen er op de Antillen verblijven. In oktober schatte UN OCHA, het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties, dat er op dat moment zo'n zestienduizend Venezolanen op Aruba waren. Op Curaçao waren dat er zo'n 26.000.

Op Bonaire gaat het volgens het Rode Kruis inmiddels om honderden en "mogelijk ook nog tientallen ongeregistreerde Venezolanen". Elke dag komen er nog inwoners uit het land aan op de ABC-eilanden.

De vluchtelingen leven volgens de hulporganisatie vaak "onder de radar" en moeten daarom zelf aan hun basisbehoeften zien te komen. "Uitbuiting en mensenhandel, waaronder gedwongen prostitutie, vormen hierdoor een groot risico", aldus het Rode Kruis.

Gironummer door Rode Kruis geopend

Het Rode Kruis heeft vorige week Giro 5125 geopend om geld in te zamelen voor Venezuela. Er is ruim 100.000 euro gedoneerd, maar het Rode Kruis heeft veel meer geld nodig om goede hulp te kunnen bieden.

Nederland stelde vorig jaar al 600.000 euro beschikbaar voor hulp aan het Zuid-Amerikaanse land. Vorige week werd bekend dat daar 1 miljoen euro aan wordt toegevoegd.