De Amerikaanse senator Bernie Sanders wil in 2020 opnieuw meedoen aan de presidentsverkiezingen in zijn land, zo heeft de 77-jarige politicus dinsdag officieel bekendgemaakt.

Er gingen al geruchten rond over een eventuele deelname van Sanders. Zo meldde de nieuwswebsite Politico eind vorige week dat hij een campagnevideo had opgenomen.

Sanders wilde in 2016 ook al aan de verkiezingen meedoen, namens de Democratische Partij. De senator van de staat Vermont werd in de voorverkiezingen echter verslagen door partijgenoot Hillary Clinton. Zij verloor uiteindelijk van Republikeinse kandidaat Donald Trump.

Sanders maakte zijn deelname aan de verkiezingen bekend op Vermont Public Radio. In de uitzending uitte hij kritiek op de huidige president van de Verenigde Staten. Hij zei niet alleen dat Trump met zijn beleid "het land in verlegenheid brengt", maar Sanders noemde de president ook een pathologische leugenaar, racist, seksist, homofoob en xenofoob.

Sanders is niet alleen van plan zich tegen de plannen van Trump te verzetten, maar ook actie te voeren voor onder meer een minimumloon van 15 dollar (ruim 13 euro) per uur en lagere studieschulden. Hij is ook voorstander van de invoering van universele gezondheidszorg.

Meerdere senatoren willen Democraten vertegenwoordigen

Meerdere politici hebben zich al beschikbaar gesteld als kandidaat voor de Democraten. Onder hen zijn de senatoren Kamala Harris (Californië), Elizabeth Warren (Massachusetts) en Kirsten Gillibrand (New York). Ook Tulsi Gabbard, die in het Huis van Afgevaardigden zit, heeft zich gemeld.

Nadat uit die groep middels voorverkiezingen één kandidaat is gekozen, vinden de daadwerkelijke presidentsverkiezingen plaats. Die stembusgang moet plaatsvinden op 3 november 2020.

Sanders is nu als onafhankelijke volksvertegenwoordiger bezig met zijn tweede termijn als senator van Vermont. Daarvoor zat hij zestien jaar in het Huis van Afgevaardigden. Aan het begin van zijn politieke loopbaan vervulde hij de functie van burgemeester van Burlington, de grootste stad van Vermont.