Venezuela ontvangt woensdag 300 ton hulpgoederen van bondgenoot Rusland, zo heeft president Nicolás Maduro dinsdag bekendgemaakt. De omstreden politicus verzet zich intussen tegen de levering van humanitaire hulp die aangeboden is aan interim-president Juan Guaidó.

Meerdere landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, erkennen Guaidó als de leider van het Zuid-Amerikaanse land. De parlementsvoorzitter en oppositieleider benoemde zichzelf vorige maand tot interim-president.

Meerdere landen en hulporganisaties bieden Venezuela, dat al jaren te maken heeft met een grote economische crisis, noodhulp aan. Maduro heeft zich tegen de levering hiervan verzet door een belangrijke brug tussen Colombia en Venezuela te blokkeren.

Volgens Maduro is er geen humanitaire crisis in zijn land. Hij noemde de hulpactie waarbij de Verenigde Staten en Guidó samenwerken een door Washington geregisseerde show. Het zou een voorbode zijn van buitenlands militair ingrijpen.

Maduro zegt dat de hulp van Rusland bestaat uit onder meer "zeer dure medicijnen" en dat Venezuela Moskou daarvoor betaalt.

Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft
113
Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft

Enkele miljoenen mensen uit land gevlucht

Enkele miljoenen Venezolanen zijn vanwege de situatie in het land naar buurlanden gevlucht. Zij belanden volgens het Rode Kruis in "zeer schrijnende situaties".

De hulporganisatie opende vorige week Giro 5125 om geld in te zamelen voor de Venezolanen. Tot nu toe is er 106.000 euro gedoneerd, maar het Rode Kruis heeft een veelvoud van dat bedrag nodig om de eerste nood te lenigen.

Nederland maakte vorige week bekend 1 miljoen euro extra uit te trekken voor hulp aan Venezuela. Het geld, dat naar het Rode Kruis gaat, komt bij de 600.000 euro die Nederland vorig jaar al beschikbaar stelde om Venezolanen te helpen.