Aruba worstelt met de opvang van duizenden vluchtelingen uit Venezuela die willen ontsnappen aan de armoede en politieke chaos in hun land. Er zijn volgens het AD nu al meer asielaanvragen dan het eiland aankan.

In nog geen twee maanden tijd kreeg het eiland, dat onder het Koninkrijk der Nederlanden valt, ruim tweehonderd asielaanvragen van gevluchte Venezolanen. Het eiland heeft volgens premier Evelyn Wever-Croes echter te weinig ambtenaren om alle verzoeken te beoordelen.

Volgens haar schatting zijn er ook duizenden illegale Venezolanen op het eiland. Daar komen wekelijks vluchtelingen bij. "We kunnen er niet veel meer bij hebben", zegt Wever-Croes.

Ook op Curaçao en Bonaire komen veel vluchtelingen aan. Gezien de nabije ligging van de eilanden kiezen veel gevluchte Venezolanen voor deze bestemmingen. Hoewel niet geheel duidelijk is om hoeveel mensen het gaat, gaan de laatste schattingen uit van tienduizenden.

Rode Kruis wil noodhulp opschalen

De situatie van duizenden vluchtelingen op de eilanden is zo schrijnend dat het Nederlandse Rode Kruis de hulp aan deze mensen zo spoedig mogelijk wil opschalen. Er is dringend behoefte aan voedsel, medicijnen en onderdak.

Vorige week opende de hulporganisatie Giro 5125 om geld in te zamelen voor de Venezolanen. Tot nu toe is er 106.000 euro gedoneerd, maar het Rode Kruis heeft een veelvoud van dat bedrag nodig om de eerste nood te lenigen.

"We zien zeer schrijnende situaties, mensen leven voortdurend in angst en onzekerheid. Ze moeten zelf uitzoeken hoe ze aan onderdak, eten of medicijnen komen", zegt Rode Kruis-woordvoerder Belinda van der Gaag, die momenteel op Aruba verblijft.

Curaçao mogelijk plek voor op- en overslag goederen

De Verenigde Staten dienden onlangs een verzoek in bij de Curaçaose regering om het eiland te gebruiken voor de op- en overslag van humanitaire hulpgoederen die voor Venezuela bestemd zijn.

Het land wil die functie wel vervullen, maar verbindt daar wel voorwaarden aan, omdat Amerikaanse hulp gevoelig ligt in Venezuela. Zo moet deze worden verzorgd door verschillende internationale hulporganisaties en mogen de transporten niet tegen de wil van de Venezolaanse president Nicolás Maduro worden uitgevoerd.

Zonder zijn uitdrukkelijke toestemming wil Curaçao ook beslist niet dat er militair materieel wordt ingezet voor het vervoer van de hulpmiddelen.

Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft
113
Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft