Uitspraken van een Israëlische minister over Poolse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ertoe geleid dat Polen een top in Israël af heeft gezegd. De bedoeling was dat hier de volledige Visegrádgroep van vier Centraal-Europese landen bijeen zou komen. Deze top is nu afgelast.

Het zou de eerste keer zijn dat deze landengroep buiten Europa zou vergaderen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de premiers van Tsjechië, Slowakije en Hongarije nog steeds worden verwacht, maar van een "volledige V4-bijeenkomst" is volgens een woordvoerder geen sprake meer. Er vinden nog wel bilaterale bijeenkomsten plaats.

Begonnen met uitspraken van Netanyahu

Het conflict begon vorige week met uitspraken van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij had zich uitgelaten over collaboratie in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo zei hij onder andere dat Polen samenwerkte met de nazi's. Later mengde ook zijn minister Yisrael Katz zich in de discussie.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki had zondag al medegedeeld zelf niet naar de bijeenkomst te gaan. Hij liet een dag later weten dat ook zijn minister van Buitenlandse Zaken thuisblijft. Dat laatste had te maken met de in zijn ogen "racistische en onacceptabele" uitspraken van Katz, die pas net is aangetreden als waarnemend minister van Buitenlandse Zaken.