De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif beschuldigt Israël en de Verenigde Staten van het zoeken naar oorlog. Dat deed hij zondag op de Veiligheidsconferentie van München.

Hij beschuldigde Israël van overtreding van het internationale recht na bomaanslagen in Syrië en bekritiseerde Europese mogendheden, omdat ze Israël en de Verenigde Staten niet tot de orde riepen voor hun gedrag in de regio.

"Het risico van een oorlog is groot. Dat zal nog groter worden als je een oogje dichtknijpt bij ernstige schendingen van het internationaal recht," sprak Zarif.

Hij drong er bij Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië op aan meer te doen om de nucleaire deal met Iran te redden.

Eerder deze week riep de Amerikaanse vicepresident Mike Pence de Europese mogendheden op zich juist terug te trekken uit dat akkoord. Ook beschuldigde hij Iran van "nazi-achtig antisemitisme".

'Iran is destabiliserende factor in Midden-Oosten'

Iran wijst juist in tegenovergestelde richting. De Verenigde Staten zouden een "ongezonde en pathologische obsessie" met Iran hebben, vertelde Zarif in zijn toespraak.

Eerder op de dag zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een toespraak tot zijn kabinet dat de Iraanse strijdlust de belangrijkste destabiliserende factor in het Midden-Oosten is. "We blijven doorgaan met het nemen van maatregelen tegen Iran om de veiligheid van Israël te waarborgen."