Vertegenwoordigers van de strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de Jemenitische havenstad Hodeidah, melden de Verenigde Naties (VN).

In fase 1 zullen de Houthi's zich terugtrekken uit de havens van Hodeidah, Saleef en Ras Isa. De coalitietroepen op hun beurt gaan weg uit de oostelijke buitenwijken van de stad, waar de gevechten woedden voordat op 18 december een staakt-het-vuren in werking trad.

De wapenstilstand van Hodeidah werd grotendeels gerespecteerd, maar de schermutselingen tussen de Houthi-beweging en hun vijanden gaan door in een Saoedische coalitie die strijdt om de internationaal erkende regering te herstellen.

De VN-woordvoerder wilde niet ingaan op de details van het akkoord tussen de Jemenitische regering en de Houthi-rebellen. De VN houdt toezicht op de uitvoering van het akkoord van Hodeidah, in de hoop dat er een politieke oplossing is voor het al vier jaar slepende conflict.

De strijdende partijen hadden hun troepen op 7 januari moeten terugtrekken, om een grote aanval op de belangrijke havenstad Hodeidah te voorkomen. De door Iran gesteunde Houthi's en de Jemenitische regering die door Saoedi-Arabië wordt gesteund, konden het lang niet eens worden over wie controle krijgt over de stad en zijn havens.