De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, ziet af van het aanbod van de Amerikaanse president Donald Trump om de nieuwe ambassadeur voor de Verenigde Naties (VN) te worden.

In een verklaring uitgegeven door het ministerie staat dat Nauert niet aan de slag wil gaan als VN-ambassadeur in het "belang van haar familie".

"De laatste twee maanden zijn echt een uitputtingsslag geweest voor mijn familie. Het is daarom het beste voor mijn gezin dat ik mij terugtrek als kandidaat", schrijft Nauert in de verklaring waarin ze Trump en buitenlandminister Mike Pompeo bedankt voor het in haar gestelde vertrouwen.

De aanstelling van Nauert als VN-ambassadeur liep al niet vlekkeloos, omdat het ministerie haar naam nooit formeel heeft aangedragen bij de Senaat die de benoeming moet goedkeuren.

Nauert was Trumps tweede keuze om Haley op te volgen

Nauert moest Nikki Haley opvolgen, die in oktober onverwacht bekendmaakte te vertrekken als de Amerikaanse VN-gezant. De woordvoerder heeft weinig ervaring binnen de politieke of diplomatieke wereld.

In april 2017 werd Nauert aangesteld als woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarvoor was ze verslaggever bij Fox News.

Na de aanstelling van Mike Pompeo als minister van Buitenlandse Zaken werd de rol van Nauert belangrijker. Daarnaast zou ze een goede relatie onderhouden met Ivanka Trump, de dochter van de president.

Trump hoopte in oktober Dina Powell te kunnen benoemen als opvolger van Haley. Powell, voormalig adjunct-nationaal veiligheidsadviseur van Trump en topvrouw van Goldman Sachs, bedankt eveneens voor de functie.