Paul Manafort, de oud-campagnechef van de Amerikaanse president Donald Trump, zou volgens speciaal aanklager Robert Mueller 19,5 tot 24,5 jaar gevangenisstraf moeten krijgen. Het bureau van Mueller heeft die eis neergelegd bij de rechtbank in de staat Virginia, meldt CNN.

Manafort is door een jury vorig jaar augustus schuldig bevonden aan onder meer belasting- en bankfraude. In totaal is de 69-jarige lobbyist veroordeeld voor acht financiële misdaden, die samenhangen met geld dat hij verdiende met werk voor Oekraïense politici. Een datum voor de uitspraak is nog niet geprikt.

"Alles bij elkaar handelde Manafort meer dan een decennium alsof hij boven de wet stond en beroofde hij de overheid en verschillende financiële instellingen voor miljoenen dollars", aldus de aanklagers die vinden dat zijn leeftijd hem geen strafvermindering mag opleveren.

"Het vonnis moet de ernst van deze misdaden weerspiegelen en dienen om zowel Manafort als anderen ervan te weerhouden zich op deze manier te gedragen."

Manafort ook verdacht van samenzwering tegen de staat

Manafort fungeerde tot augustus 2016 een aantal maanden als campagneleider van Trump. Tegen Manafort loopt ook een ander proces waarin hij terechtstaat voor poging tot beïnvloeding van een getuige en samenzwering tegen de Amerikaanse staat. Daarin krijgt hij volgende maand zijn straf te horen.

Ook deze zaak vloeit voort uit het onderzoek van Mueller naar mogelijke Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen van 2016.

Manafort sloot in september een deal met justitie, waarbij hij onder meer schuld bekende, maar bij die deal zou hij hebben gelogen. Zijn advocaten hebben dat altijd ontkend. Een federale rechter concludeerde deze week echter dat Manafort wel degelijk met opzet loog.