De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagmiddag rond 17.00 uur Nederlandse tijd in een persconferentie officieel de noodtoestand in de Verenigde Staten uitgeroepen om de financiering voor de grensmuur bij Mexico af te dwingen.

Door het uitroepen van de noodtoestand kan de president zonder toestemming van het Congres aanspraak maken op bepaalde fondsen. Het is nog niet duidelijk waar Trump op wil inzetten.

Volgens Trump is er aan de zuidgrens sprake van een crisis, hij noemt de situatie een "groeiend veiligheidsrisico". De grensmuur is een van de grootste campagnebeloftes van de president, maar de Democraten weigeren akkoord te gaan met de financiering.

De onenigheid tussen de partijen leidde tot de langste 'shutdown' in de Amerikaanse geschiedenis. Na wekenlange onderhandelingen tussen de Democraten en de Republikeinen kwam het vrijdag tot een nieuw wetsvoorstel dat onderdeel is van de begrotingswet.

Bedrag voor muur is niet opgenomen in nieuwe wet

In het akkoord staat dat er nieuwe barrières in het grensgebied gebouwd kunnen worden, voortbouwend op de bestaande barrières die op ongeveer de helft van de grens tussen Mexico en de VS staan.

De 5,7 miljard dollar (ruim 5 miljard euro) die Trump wil hebben voor het bouwen van de grensmuur, is niet opgenomen in deze nieuwe wet. Trump wil met het uitroepen van de noodtoestand alsnog de financiering rondkrijgen. Met het besluit krijgt hij toegang tot omgerekend ruim 7 miljard euro.

De Democraten willen het besluit juridisch gaan aanvechten. Het Amerikaanse Congres heeft niet de bevoegdheid om het uitroepen van de noodtoestand door de president terug te draaien.

The New York Times schrijft dat er wel een juridische optie is om de noodtoestand te beëindigen. Dan moet worden aangetoond dat de president onverantwoord handelt of dat de veronderstelde nood is verdwenen. Daar zijn zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden voor nodig. De Democraten hebben alleen in meerderheid in het Huis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!