De Braziliaanse politie heeft acht medewerkers opgepakt van mijnbouwbedrijf Vale SA. Zij waren verantwoordelijk voor de veiligheid en stabiliteit van de doorgebroken dam in de buurt van Brumadinho, maakten aanklagers in deelstaat Minas Gerais vrijdag bekend.

De dam bevond zich bij een ijzerertsmijn en bezweek op 25 januari, met meer dan 160 doden tot gevolg. Het daadwerkelijke dodental ligt vermoedelijk veel hoger.

Reddingswerkers stelden deze week dat nog zo'n tweehonderd mensen worden vermist.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de ramp en zeggen dat ook veertien huiszoekingsbevelen zijn afgegeven. De acht opgepakte Vale-medewerkers blijven zeker dertig dagen vastzitten.

Eind januari werden ook al vijf personen opgepakt, drie medewerkers van het bouwbedrijf en twee personen die in opdracht van het bedrijf werkten. Er werden toen zeven huiszoekingsbevelen uitgevaardigd op verdenking van moord, het vervalsen van documenten en milieumisdrijven.

Mijnbedrijf werkt mee aan onderzoek

Het mijnbouwconcern zei in een verklaring dat het meewerkt met de autoriteiten. Het bedrijf liet eerder al weten dat ze nabestaanden geld aanbieden en gaan investeren in de veiligheid van andere dammen.

Het bedrijf was drie jaar geleden ook al betrokken bij eenzelfde soort ongeval. Toen kwamen negentien mensen om het leven bij een dambreuk bij een mijn van Vale SA.