Het lichaam van een oud-rechercheur die in de jaren tachtig onderzoek deed naar de beruchte Belgische Bende van Nijvel, wordt onderzocht. De autoriteiten willen weten of zijn dood te maken heeft met de recente aanhoudingen in de zaak.

De man werd vorige week dood aangetroffen in zijn woning.

Volgens zijn nabestaanden gedroeg hij zich sinds de recente aanhoudingen zenuwachtig, melden ze aan Belgische media. Collega's van de man werden in de afgelopen weken opgepakt en verhoord, ze zijn weer op vrije voeten.

Het federaal parket zegt uit te gaan van een zelfmoord, maar wil geen enkele twijfel laten. Er heeft al een huiszoeking plaatsgevonden.

De Bende van Nijvel heeft in de jaren tachtig een serie diefstallen en roofovervallen uitgevoerd op supermarkten. Hierbij zijn 28 doden gevallen.

De zaak is omringd door mysterie, omdat de daders nooit zijn gevonden en ook het motief is nooit opgehelderd. Begin vorig jaar werd het onderzoek naar de bende na een aantal tips nieuw leven ingeblazen.

Achterhouden relevante informatie

De twee oud-rechercheurs werden opgepakt op verdenking van het achterhouden van relevante informatie.

François A. (70) en Philippe V. (62) zijn vrijgelaten onder voorwaarde dat ze met niemand contact hebben over de zaak. Onduidelijk is of justitie ze nog steeds als verdachten beschouwt.

De arrestaties draaiden rond een belangrijke wapenvondst in 1986 in een Waals kanaal waardoor voor het eerst verschillende overvallen aan dezelfde bende konden worden toegeschreven.

Spullen pas aantal dagen voor vondst gedumpt

De vraag was of V. of A. een tipgever hadden die er meer over wist. In 1985 hadden duikers ook al gezocht in het kanaal, maar niets gevonden. In 2013 bleek dat de spullen pas enkele dagen voor de vondst gedumpt konden zijn.

De oud-agenten blijven erbij dat de tweede zoektocht werd uitgevoerd omdat de eerste amateuristisch zou zijn geweest.

De terreur van de mysterieuze Bende van Nijvel in beeld
143
De terreur van de mysterieuze Bende van Nijvel in beeld

Denk jij aan zelfmoord? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel naar 0900-0113.

Nieuwsbrief