De Amerikaanse president Donald Trump zal een nieuw wetsontwerp ondertekenen om een volgende 'shutdown' te voorkomen, maar kondigt ook de noodtoestand af om financiering voor de grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico af te dwingen.

Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis donderdag bevestigd. Eerder zei de Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell na een gesprek met Trump dat hij het besluit over de noodtoestand zal steunen.

Volgens Trump is er langs de grens sprake van een crisis. De goede staat van de Amerikaanse economie zou grote aantallen migranten aantrekken die makkelijk de grens kunnen passeren.

Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, veroordeelt de maatregel van de president en zegt dat juridische stappen een mogelijkheid zijn. Volgens haar heeft Trump de noodtoestand aan de grens zelf gecreëerd.

De muur is een van Trumps grootste campagnebeloftes. De Democraten, die sinds begin januari een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, weigeren in te stemmen met de grensmuur. Zij zien het nut en de noodzaak van de muur niet in en zeggen dat de president feiten verdraait om zijn plan erdoor te drukken.

Trump dreigde meerdere malen met noodtoestand

In het nieuwe wetsontwerp wordt geld uitgetrokken voor veiligheidsmaatregelen aan de grens, maar het bevat geen financiering voor de grensmuur.

Trump heeft al meerdere malen gedreigd met het uitroepen van de noodtoestand. Op deze manier kan hij zijn financiering voor de muur zonder toestemming door het Congres drukken.

De onenigheid leidde eerder tot een 'shutdown' van de overheid. Daardoor functioneerde een deel van de overheidsdiensten niet en kregen 800.000 ambtenaren wekenlang geen salaris. Die situatie werd verholpen met een tijdelijk akkoord, dat tot vrijdag 15 februari van kracht is.