De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras heeft zichzelf donderdag tijdens zijn getuigenis een politiek gevangene genoemd. Spanje berecht hem voor zijn rol in de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd.

"Ik ben ervan overtuigd dat ik vervolgd word vanwege mijn overtuigingen en niet mijn daden", sprak Junqueras in de rechtszaal.

Hij heeft ontkend dat hij heeft opgeroepen om geweld te gebruiken bij de afscheidingspoging. Dat is een cruciaal element in de rechtszaak tegen de twaalf Catalaanse leiders, omdat Spanje hen wil vervolgen voor rebellie.

De separatisten zitten al meer dan een jaar in voorarrest. "Als ik wat gepassioneerd overkom in mijn antwoorden, komt dat doordat ik al anderhalf jaar niet heb kunnen spreken", zegt Junqueras hierover.

Tegen de voormalige vicepremier is de hoogste strafeis uitgesproken voor zijn rol in de onafhankelijkheidsstrijd. Hij kan tot wel 25 jaar cel opgelegd krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Andere Catalaanse leiders hoorden straffen van rond de tien jaar eisen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!