De voornaamste oppositiepartijen in Soedan hebben woensdag voor het eerst gezamenlijk een oproep aan president Omar Al Bashir gedaan om af te treden.

De oppositie bestaat uit verschillende politieke partijen en de vakfederatie SPA. Zij eisen een voorlopige regering die het economisch geruïneerde land op de rails krijgt en over vier jaar vrije verkiezingen houdt.

Ze beklemtonen ook niet op te houden met betogen tegen het regime en niet te willen onderhandelen met machthebbers.

"Het regime moet weg", zei SPA-voorman Mohamed Yusuf. Hij sprak in de hoofdstad Khartoem voor het gebouw van de Umma Party, een van de belangrijkste politieke partijen en tegenstanders van Al Bashir.

Sinds 19 december gaan talrijke Soedanezen in meerdere plaatsen de straat op om te betogen tegen het autoritaire regime van Al Bashir. Het protest wordt bloedig neergeslagen, en er zijn al tientallen doden gevallen en tegenstanders van het regime gemarteld of verdwenen.

Al-Bashir is in 1989 met een militaire staatsgreep aan de macht gekomen. Hij werd lange tijd gesteund door radicale islamisten. Maar het protest dat in december naar aanleiding van een verhoging van broodprijzen losbarstte, verenigt de Soedanezen en vormt een grote bedreiging voor het regime.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!