Dutchbat-soldaat Remko de Bruijne doet volgens EenVandaag aangifte tegen het ministerie van Defensie vanwege de blootstelling aan giftige stoffen in Srebrenica.

Tijdens de burgeroorlog in het huidige Bosnië en Herzegovina waren Nederlandse soldaten gevestigd in een oude accufabriek. De militairen zijn volgens De Bruijne tijdens hun verblijf in de jaren negentig blootgesteld aan onder meer asbest en straling.

Op het terrein waar de soldaten verbleven, zouden vaten hebben gelegen waar 'nucleair' op stond.

De baas van de Dutchbat-soldaten, luitenant-kolonel Thom Karremans, laat weten dat hij in die periode opdracht heeft gegeven zoveel mogelijk giftig afval uit het gebouw te verwijderen.

"Er lag veel meer rotzooi en gif dan Dutchbat wist", zegt Karremans tegen EenVandaag. "Ondanks alle meldingen en pogingen tot overleg lijkt een constructieve oplossing bij Defensie een utopie."

Defensie zou maatregelen hebben genomen

Het ministerie van Defensie reageert ook in het actualiteitenprogramma. Het giftige afval zou tijdens een verkenning zijn opgemerkt. Daarop zouden maatregelen zijn genomen.

Hoewel het personeel volgens Defensie geen onverantwoorde risico's heeft gelopen, lag er wel asbest op het terrein. Daarover zouden de soldaten niet goed zijn ingelicht, zegt Defensie tegen EenVandaag. "Iedereen die heeft gediend in Potocari kan zich alsnog melden bij het Veteranenloket."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!