Het Amerikaanse Pentagon waarschuwt maandag in een rapport voor dreiging in de ruimte. Rusland en China zouden bezig zijn met het ontwikkelen van lasertechnologie waarmee Amerikaanse satellieten aangevallen kunnen worden.

In het rapport staat dat zowel Rusland als China "waarschijnlijk" lasers ontwikkelt om Amerikaanse satellieten en hun sensoren te verstoren, vernielen of beschadigen.

Amerikaanse satellieten spelen een cruciale rol bij navigatie en het verzamelen van informatie, waaronder het bijhouden van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma en het monitoren van Russische en Chinese militaire activiteiten.

China zou al een beperkte mogelijkheid hebben om Amerikaanse satellietsensoren aan te kunnen vallen. De Chinezen hebben een operationele raket die in staat is om satellieten die met een lage baan rond de aarde cirkelen te raken.

China en Rusland breiden ruimtevaartprogramma in rap tempo uit

Uit het rapport blijkt dat China militaire eenheden heeft gevormd die begonnen zijn met het trainen voor gebruik van antisatellietraketten. Het land breidt zijn ruimtevaartprogramma in rap tempo uit. Eind 2020 verwacht het zijn eerste ruimtesonde op de planeet Mars te laten landen.

Rusland heeft volgens het rapport in 2018 al een laserwapen dat waarschijnlijk voor een antisatellietmissie bedoeld is aan zijn lucht- en ruimtevaarttroepen geleverd.

Ook zou het land het bezig zijn met de ontwikkeling van een luchtwapen dat nieuwe Amerikaanse verdedigingssensoren, die ontwikkeld zijn als reactie op de dreiging van de Russische en Chinese satellieten, kan ontwijken.

Het Chinese en Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben nog niet gereageerd op de Amerikaanse aantijgingen.

Lavrov waarschuwt voor gevaarlijke wapenwedloop

President Donald Trump van de Verenigde Staten vertelde vorige maand in het Pentagon dat er extra geld voor het Amerikaanse ruimteprogramma bij moest komen, om elk gevaar van een buitenlandse raket op een Amerikaans doel af te wenden.

Als reactie daarop meldde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, dat het nieuwe raketafweerbeleid van de VS tot een gevaarlijke wapenwedloop zal leiden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!