De Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres zijn tot een akkoord gekomen over de financiering van de grensbeveiliging.

Volgens de Republikeinse senator Richard Shelby is er een principeakkoord bereikt door de onderhandelaars uit het Congres. In de komende dagen wordt de overeenkomst verder uitgewerkt.

Shelby wil geen details over het akkoord geven totdat het plan volledig is opgesteld. Wel liet hij doorschemeren dat de onderhandelaars het eens zijn over de financiering van de grensbeveiliging.

Volgens Nita Lowey, een afgevaardigde van de Democraten, kan het plan woensdag al zijn uitgewerkt.

'1,4 miljard dollar voor bouw van 88 kilometer hekwerk'

Volgens een medewerker van een van de Congresleden bevat het akkoord niet een bedrag van 5,7 miljard dollar voor de grensmuur. In het plan is 1,375 miljard dollar vrijgemaakt voor de bouw van een hekwerk van 88 kilometer op de grens tussen Mexico en de regio Rio Grande Valley in de staat Texas.

President Donald Trump, die nog moet instemmen met het plan, had eerder al gedreigd met een nieuwe 'shutdown', als hij zijn gevraagde miljarden dollars voor de bouw van de grensmuur niet krijgt.

Met het akkoord hopen beide partijen een nieuwe 'shutdown' te voorkomen. De vorige gedeeltelijke sluiting van de overheidsloketten ging in op 22 december en duurde 35 dagen. Het ging daarmee om de langste 'shutdown' ooit in de VS.

Congres en Trump moeten nog instemmen met plan

Trump wil 5,7 miljard dollar voor de bouw van een grensmuur, een van zijn verkiezingsbeloftes. De Democraten hadden al laten weten dat daar geen geld voor te willen uittrekken. Senator Shelby wilde niet zeggen of er in het akkoord geld is opgenomen voor de grensmuur. Wel zei hij te hopen dat Trump het plan wil steunen.

"We denken het en we hopen het", aldus de Republikein. Het Congres moet voor vrijdagavond instemmen met het plan, omdat het begrotingsvoorstel dat op 25 januari was ingediend, dan afloopt. Mocht dat niet gebeuren, dan treedt de 'shutdown' weer in werking.

Trump liet weten dat hij de details van het akkoord nog niet kent. "Maar dat je het weet, we gaan die muur toch bouwen", zei hij in de grensstad El Paso in Texas, waar hij een toespraak hield over hoe een muur op de grens met Mexico Amerikanen moet gaan beschermen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!