De Thaise prinses Ubolratana mag niet meedoen aan de parlementsverkiezing op 24 maart, heeft de nationale kiescommissie maandag bekendgemaakt. Zaterdag kondigde de zus van koning Vajiralongkorn al aan de verkiezingscampagne te onderbreken.

De kiescommissie stelt dat leden van het koninklijk huis "boven de politiek moeten staan" en daarom geen politieke functie mogen vervullen.

Prinses Ubolratana maakte vrijdag bekend dat ze een politieke functie ambieert en wilde meedoen aan de parlementsverkiezing op 24 maart.

Haar kandidatuur viel slecht bij de Thaise generaals, die sinds de militaire staatsgreep van 2014 aan de macht zijn. Ook de koning reageerde gefrustreerd. Op tv veroordeelde hij het besluit van zijn zus. De koning noemde het "zeer ongepast" en ongrondwettelijk.

Thailand leeft sinds 2014 onder een koningsgezind militair regime. Prinses Ubolratana wilde zich bij de politieke partij Raksa Chart aansluiten. Deze partij bestaat uit bondgenoten van oud-premier Thaksin Shinawatra, die tijdens de coup in 2014 werd verdreven.