Frankrijk heeft zijn ambassadeur in Italië teruggeroepen voor overleg. Dat doet het land naar aanleiding van een gesprek van de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio met een delegatie van de Franse 'Gele Hesjes'-protestbeweging.

Volgens Frankrijk is er sprake van een serie provocaties door de leden van de Italiaanse populistische regering. "Al enige maanden is Frankrijk het onderwerp van herhaalde beschuldigingen, ongefundeerde aanvallen en bizarre beweringen", aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Dat we het oneens zijn, kan gebeuren. Maar dat uitbuiten voor eigen politiek gewin is niet meer vertoond sinds de Tweede Wereldoorlog", liet een woordvoerder van het ministerie weten.

De woordvoerder noemde de ontmoeting van Di Maio en de delegatie van de 'Gele Hesjes' woensdag al een "onacceptabele nieuwe provocatie tussen twee buurlanden".

Di Maio zei dat hij leden van de beweging na het onderhoud had uitgenodigd om naar Rome te komen. Hij verklaarde via Twitter dat er een "wind van verandering over de Alpen was gewaaid".

Vicepremier Italië wil met Macron praten

Vicepremier Matteo Salvini zei donderdag dat de Italiaanse regering geen ruzie wil met Frankrijk en dat hij graag met de Franse president Emmanuel Macron wil praten over de recente spanningen. Hij wil de relatie met Frankrijk "resetten", maar noemde drie belangrijke eisen.

Zo moet Parijs volgens hem geen migranten terugsturen naar Italië. Verder wil de Italiaanse regering dat Parijs stopt met de grenscontroles waardoor files ontstaan. Daarnaast eist Italië dat vijftien extreemlinkse Italianen worden overgeleverd. Het gaat om mensen die in de afgelopen decennia naar Frankrijk zijn gevlucht.

Overzicht: Geweld 'Gele Hesjes'-beweging van binnenuit gefilmd
83
Overzicht: Geweld 'Gele Hesjes'-beweging van binnenuit gefilmd

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!