Rusland is bereid om nieuwe voorstellen van de Verenigde Staten te bekijken om het INF-wapenbeheersingsverdrag uit de Koude Oorlog te vervangen door een breder pact dat ook meer landen omvat.

Dat zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov donderdag. Rusland schortte het Intermediate Range Nuclear Forces (INF)-verdrag in het weekend op, nadat Washington dat een dag eerder deed.

Volgens de Amerikanen schendt Rusland het verdrag, maar Moskou spreekt dat tegen. De Russen zeggen juist dat de Verenigde Staten zich niet aan de afspraken houden.

Het verdrag uit 1987 elimineerde de raketarsenalen voor de middellange afstand van 's werelds twee grootste nucleaire machten, maar laat andere landen vrij om ze te produceren en in gebruik te nemen.

Rusland kijkt uit naar concreet voorstel

De Amerikaanse president Donald Trump zei vorige week dat hij graag gesprekken wil voeren om een nieuw wapenbeheersingsverdrag te creëren.

"We zagen natuurlijk de verwijzing in de verklaring van president Trump naar de mogelijkheid van een nieuw verdrag dat in een prachtige kamer zou kunnen worden ondertekend en waarin ook andere landen deelnemen", zei Ryabkov.

De minister voegde eraan toe "uit te kijken naar een concreet voorstel op papier of anderszins".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!