Canadese diplomaten en leden van hun gezinnen met het mysterieuze 'Havana-syndroom' klagen hun eigen regering aan. Ze verwijten de staat laks te hebben opgetreden toen medewerkers op Cuba allerlei gezondheidsklachten begonnen te vertonen.

De veertien eisers vragen om een schadevergoeding van 28 miljoen dollar (bijna 19 miljoen euro), bericht de Canadese omroep CBC.

Op Cuba zijn ambassademedewerkers en hun gezinsleden getroffen door aandoeningen als concentratieproblemen en hoofdpijn. Volgens de eisers had de overheid meer vaart moeten maken met hun evacuatie en medische behandeling.

De diplomaten zeggen dat ze in het voorjaar van 2017 al klachten vertoonden. Canada zou pas in april 2018 hebben besloten alle gezinnen te evacueren.

Een diplomaat vertelde dat zijn vrouw, kinderen en hijzelf hersenschade bleken te hebben opgelopen. "Mijn vrouw heeft gaten in haar geheugen, hoofdpijn en gehoorproblemen", stelde hij. "Ze pakt de telefoon om te bellen, maar vergeet waarom." Ook zou ze zich niet meer kunnen concentreren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!