Venezolaanse militairen hebben met behulp van twee opleggers een belangrijke grensovergang tussen Colombia en Venezuela gesloten. Het gaat om een nieuwe autosnelwegbrug aan de zuidoostkant van de Colombiaanse grensstad Cúcuta, circa 385 kilometer van de hoofdstad Bogota.

De Las Tienditas-brug en grensovergang zijn in 2016 gereedgekomen, maar officieel nog nooit open geweest.

Het grensverkeer gaat vooralsnog over de oude brug in de plaats Cúcuta. Activisten wilden de nieuwe brug echter gebruiken om humanitaire hulp in Venezuela te kunnen verlenen.

Plaatselijke media meldden vanuit Cúcuta dat de autoriteiten er een verzamelplaats voor hulp aan het buurland inrichten. Ze verwachten uit binnen- en buitenland tientallen tonnen hulpgoederen.

Maduro wil geen humanitaire hulp

De humanitaire hulp is onderdeel van de campagne van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó om het regime van Nicolás Maduro ten val te brengen.

Maduro wil geen humanitaire hulp, maar eist opheffing van sancties. Hij stelt ook dat de hulp slechts een voorbode is van buitenlands militair ingrijpen.

Guaidó kreeg snel steun van andere landen

Guaidó is voorzitter van het in 2017 door Maduro aan de kant gezette parlement. Hij riep zich 23 januari tijdens massale protesten tegen het autoritaire regime uit tot interim-president.

Hij heeft als zelfbenoemde interim-president snel steun gekregen van de twee grootste landen van Noord-Amerika, de belangrijkste Zuid-Amerikaanse landen en ook van een reeks Europese landen. Ook Nederland erkent Guaidó als interim-president.

Jarenlang wanbeleid Venezuela

In Venezuela heerst honger en gebrek door jarenlang wanbeleid en corruptie.

Het gehate regime overleeft door de betrokkenheid van zijn hoge militairen bij het verhandelen van de bodemschatten, gesjoemel met de officiële wisselkoers van de munteenheid en internationale cocaïnesmokkel.