De Amerikaanse president Donald Trump heeft in de nacht van dinsdag op woensdag om 3.00 uur (Nederlandse tijd) de State of the Union uitgesproken. Hij riep op tot meer eenheid binnen het Congres.

De toespraak van Trump in het kort

  • Veel aandacht voor immigratie en crisis aan Mexicaanse grens
  • Trump roept op tot eenheid en samenwerking in het Congres
  • Focus op infrastructuur en gezondheidszorg
  • President spreekt opnieuw over terugtrekken troepen uit Syrië
  • Trump bevestigt tweede ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

"Aan de start van een nieuw Congres, ben ik er klaar voor om te gaan samenwerken met jullie. Om samen historische doorbraken voor alle Amerikanen te behalen. Miljoenen burgers kijken nu, hopend dat we zullen regeren als één land, niet als twee partijen", begon Trump zijn speech, de equivalent van de Nederlandse troonrede.

"De agenda die ik vanavond uiteen zal zetten, is geen Republikeinse agenda en ook geen Democratische agenda. Het is de agenda van de Amerikaanse burgers."

De president riep op tot samenwerking op het gebied van werkgelegenheid, handel, infrastructuur, gezondheidszorg, immigratie en buitenlandse politiek. "Overwinning staat niet gelijk aan winst voor onze partij, maar overwinning is winst voor ons land", zei Trump.

Veel leden van de Democratische partij, onder wie voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, stonden op en applaudisseerden na de introductie van de president.

In de State of the Union vertelt de president traditiegetrouw hoe het land ervoor staat en zet hij zijn beleidsdoelen voor het komende jaar uiteen.

Trump: 'Grootste prestaties VS komen nog'
160
Trump: 'Grootste prestaties VS komen nog'

Trump wijst Congres opnieuw op 'dringende nationale crisis'

Trump vroeg het Congres opnieuw actie te ondernemen op het gebied van illegale immigratie. "Het is tijd dat Congres laat zien dat de VS vastbesloten is een eind te maken aan illegale immigratie en de meedogenloze kartels, drugsdealers en mensensmokkelaars te stoppen", aldus de president.

Hij vestigde daarna de aandacht op de karavanen met migranten uit Centraal-Amerika die op weg zijn naar de VS. Hij benadrukte dat de inzet van extra troepen aan de Mexicaanse grens een "morele kwestie" is.

"De wetteloze staat van onze zuidelijke grens vormt een bedreiging voor de veiligheid, de beveiliging en het financiële welzijn van de hele VS", zei Trump. Volgens de president krijgt een op de drie vrouwen tijdens de lange reis naar het noorden te maken met seksuele intimidatie.

'President geeft geen inzage in effectiviteit aanpak'

Verschillende Amerikaanse media controleren de uitspraken van Trump. Volgens CNN is de reis naar de Mexicaanse grens inderdaad gewelddadig. Uit cijfers van Artsen zonder Grenzen blijkt dat 68,3 procent van de migranten en vluchtelingen die Mexico binnenkomen het slachtoffer zijn geworden van geweld tijdens hun reis naar de VS. "En bijna een derde van de vrouwen zegt seksueel misbruikt te zijn", aldus CNN.

De nieuwszender plaatst er wel een kanttekening bij: "Om deze reden reizen migranten in karavanen en de president heeft geen inzage gegeven in hoe zijn beleid deze kwestie aanpakt."

Trump herhaalde zijn belofte van de muur op de grens met Mexico. "Ik zal het laten bouwen. Mijn regering heeft een aanvaardbaar voorstel gemaakt om een einde te maken aan de crisis aan de zuidgrens. In het verleden is de juiste muur nooit gebouwd. Ik zal het laten bouwen", zei de president.

Tijdens de State of the Union zitten Democraat Nancy Pelosi en vicepresident Mike Pence achter de president. (Foto: ANP)

'Tijd om onze dappere strijders in Syrië thuis te verwelkomen'

Trump besteedde in zijn rede ook aandacht aan de militairen in Syrië en Afghanistan. Hij kondigde eerder al aan alle Amerikaanse militairen uit Syrië te halen, omdat volgens hem Islamitische Staat (IS) verslagen zou zijn. Trump noemde in zijn toespraak geen specifieke datum of periode voor het terugtrekken van de troepen.

"Het is tijd om onze dappere strijders in Syrië weer thuis te verwelkomen", zei Trump in zijn speech. Hij benadrukte dat de VS zich zou blijven inzetten om "de resten van IS te vernietigen".

Groot deel van toespraak ging over buitenlandse politiek

Ook kondigde Trump officieel zijn tweede ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan. De twee zullen elkaar op 27 en 28 februari ontmoeten in Vietnam. Hij zei daarbij: "Als ik niet was gekozen als president van de VS, dan waren we op dit moment in een grote oorlog verwikkeld met Noord-Korea".

Daarnaast refereerde de president kort aan de crisis in Venezuela door te benoemen dat de VS oppositieleider Juan Guaidó erkent als interim-president. Trump sprak niet over de optie van militair ingrijpen, waar hij eerder wel uitspraken over deed.

Trump wil eind aan 'belachelijke partijdige onderzoeken'

De president zette in zijn toespraak ook nieuwe beleidslijnen uit. Zo vroeg hij het Congres samen te werken om de infrastructuur te vernieuwen en de hoge kosten voor gezondheidszorg aan te pakken.

De president stond ook kort stil bij honderd jaar vrouwenkiesrecht in de VS en de toename van het aantal werkende vrouwen. "We hebben nu meer vrouwen in het Congres dan ooit tevoren", aldus Trump. Veel vrouwen van de Democratische Partij, die uit protest in het wit gekleed waren, gingen vervolgens staan en applaudisseerden luid. Voor Trump kwam dit moment zelfs als een kleine verrassing. "Het was niet de bedoeling dat jullie deze reactie zouden geven", zei hij als grap.

Over het onderzoek van Robert Mueller naar de Russische inmenging in de Amerikaanse politiek liet de president niet veel los. Hij benadrukte wel dat het "afgelopen moest zijn met de belachelijke partijdige onderzoeken" en riep op tot het stoppen van "oorlog en onderzoek".

Vrouwen klappen en juichen tijdens de toespraak van Trump. (Foto: ANP)

State of the Union uitgesteld door 'shutdown'

De toespraak stond oorspronkelijk gepland voor 29 januari, maar werd uitgesteld vanwege de 'shutdown' in het land. Door problemen met de overheidsbegroting ging de overheid 35 dagen lang dicht. Dit was de langst durende 'shutdown' in de Amerikaanse geschiedenis.

Het knelpunt in de begroting is de omstreden grensmuur. Het Huis van Afgevaardigden, dat in handen is van de Democratische partij, weigert akkoord te gaan met een bedrag van bijna 6 miljard euro voor het deels financieren van de muur.

Pelosi stond Trump niet toe zijn rede te houden totdat de problemen zouden zijn opgelost. Een noodwet bracht op 25 januari tijdelijk een oplossing, waardoor de toespraak gehouden kon worden. De overheidsdiensten zullen tot halverwege februari worden gefinancierd.

Trump geeft de State of the Union in het Congres. (Foto: ANP)

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!