De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zouden voor enkele miljarden euro's aan wapens ontvangen uit onder meer westerse landen en die doorverkopen aan milities in Jemen, blijkt uit onderzoek van Amnesty International.

De ontvangers van de wapens staan bekend als de Veiligheidsgordel- en Elitetroepen en 'De Reuzen'. Deze twee gewapende milities vechten aan de zijde van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie en het regeringsleger in het gevecht met de Houthi-rebellen.

De twee milities worden beschuldigd van oorlogsmisdaden, schrijft Amnesty. Die zouden onder meer achter het offensief tegen de havenstad Hodeidah zitten. Ook zouden de milities met de steun van de VAE een netwerk van geheime gevangenissen hebben opgezet in Zuid-Jemen.

Sinds het begin van het conflict in Jemen in maart 2015 hebben westerse landen voor ten minste 3,5 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) aan wapens geleverd aan de VAE. Volgens Amnesty blijkt uit "publieke bronnen" dat het gaat om onder meer Australië, België, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

Uit het onderzoek van Amnesty blijkt dat de milities deze wapens en voertuigen hebben ingezet tijdens de slag om de havenstad Hodeidah. "Jemen wordt in hoog tempo een veilige haven voor door de VAE gesteunde milities. Dat is een recept voor ellende voor de burgerbevolking. Er zijn al duizenden doden gevallen en miljoenen mensen staan op de rand van een hongersnood - een direct gevolg van de oorlog", aldus Patrick van Wilken van Amnesty.