België neemt de voormalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, tijdelijk op. Het internationaal strafhof (ICC) in Den Haag heeft dat dinsdagavond bevestigd.

Rechters van het ICC besloten vorige week dat Gbagbo op voorwaarden vrijkomt, nadat hij twee weken eerder was vrijgesproken van misdaden tegen de menselijkheid.

België reageert daarmee op het besluit van de vijf beroepsrechters van het ICC, die unaniem besloten dat Gbagbo en medegedaagde Charles Blé Goudé worden vrijgelaten naar een nabijgelegen land dat bereid is hen op hun grondgebied toe te laten.

Die voorwaarde aan de vrijlating was afgedwongen door de openbare aanklagers van het ICC om ervoor te zorgen dat ze indien nodig terugkeren naar de rechtbank. Concreet houdt het in dat Gbagbo een eventueel hoger beroep in zijn strafzaak mag afwachten in België.

Het is onbekend of de ex-president al in België is.

Oud-president heeft familie in België wonen

De familie van Gbagbo gaf eerder al aan dat hij graag terug zou willen naar Ivoorkust, maar anders misschien naar België zou gaan, omdat hij daar familie heeft wonen.

Gbagbo's mogelijke terugkeer naar zijn thuisland wordt bemoeilijkt door het feit dat hij daar in januari 2018 bij verstek is veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens verduistering.

Duizenden doden na verkiezing van 2010

Gbagbo was sinds 2000 de president van Ivoorkust. Nadat hij de verkiezingen van 2010 had verloren, weigerde Gbagbo plaats te maken voor zijn opvolger Alassane Ouattara. Dat leidde tot een maandenlange crisis en gewelddadigheden in het West-Afrikaanse land. In het conflict zijn ongeveer drieduizend mensen gedood. Een half miljoen mensen raakten dakloos.

Gbagbo werd in 2011 gevangen en Ivoorkust leverde Gbagbo aan het einde van dat jaar uit aan het ICC. Hij is het eerste voormalige staatshoofd dat terechtstond voor het ICC. Het proces begon in januari 2016.

Gbagbo was het eerste voormalige staatshoofd ooit dat terechtstond bij het ICC.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!