Rusland haast zich om twee nieuwe op land gestationeerde raketsystemen te ontwikkelen in reactie op de terugtrekking van de Verenigde Staten uit een nucleair wapenbeheersingsverdrag. De systemen moeten in 2021 operationeel zijn.

President Vladimir Poetin zei afgelopen weekend dat Rusland eveneens uit het INF-verdrag stapt. Deze overeenkomst verbiedt beide landen om raketten voor de korte en middellange afstand in Europa te stationeren.

Het Kremlin en de VS beschuldigen elkaar ervan het verdrag te schenden. De NAVO beschuldigde Rusland in november officieel van het schenden van het INF-verdrag.

Het Witte Huis heeft duidelijk gemaakt dat het begint met onderzoek, ontwikkeling en het ontwerpen van nieuwe raketsystemen en de Russen zullen hetzelfde doen, zei Poetin. Het gaat om een op land gestationeerde kruisraket, gebaseerd op een versie voor schepen, de Kalibr.

Ook gaat Moskou werken aan hypersonische raketten voor de langere afstand, die minstens zo snel gaan als vijf keer de snelheid van het geluid, aldus Poetin.

VS bereid terugtrekking te heroverwegen

Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan valse voorwendsels te bedenken om het INF-verdrag te verlaten, waar ze toch al wilden uitstappen. Washington ontkent dat.

De Amerikaanse ambassadeur voor ontwapening, Robert Wood, vertelde dinsdag op een VN-conferentie over ontwapening in Genève dat de Verenigde Staten hun terugtrekking uit het INF-verdrag zullen heroverwegen "mocht Rusland terugkeren naar volledige en verifieerbare naleving".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!