De regering van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft dinsdag in de Soedanese hoofdstad Khartoem een vredesakkoord gesloten met veertien gewapende groeperingen.

Het sluiten van de overeenkomst is een belangrijke stap op weg naar beëindiging van de jarenlange strijd die duizenden mensen het leven heeft gekost.

In de straatarme voormalige Franse kolonie woedt sinds eind 2012 een burgeroorlog, waarin verschillende milities bloedbaden hebben aangericht. Ook rebellen uit enkele omringende landen deden mee.

De onderhandelingen over een vredesverdrag begonnen op 25 januari. Daaraan namen behalve de CAR-regering ook vertegenwoordigers van veertien opstandige bewegingen deel.

Gewelddadige milities blijven een probleem

Donderdag leek een deal nog ver weg, toen de gedelegeerden het overleg staakten vanwege onenigheid over met name een amnestieregeling voor personen die verantwoordelijk zijn voor criminele activiteiten en geweld.

Volgens internationale rapporten hebben verscheidene krijgsheren zich schuldig gemaakt aan schending van de mensenrechten.

Het vredesinitiatief van Khartoem betekent niet dat de rust in de regio nu meteen terugkeert. Al meer dan een week voeren leden van de UPC-militie aanvallen uit in de prefectuur Ouaka. De afgelopen jaren werden er vaker verdragen ondertekend die geen oplossing bleken te zijn voor de conflicten

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!