Negen skiërs zijn in het afgelopen weekend door lawines in de Italiaanse Alpen om het leven gekomen.

De autoriteiten hebben maandag bekendgemaakt dat de slachtoffers allemaal buiten skipistes onderweg waren toen ze door een lawine werden getroffen.

De meeste doden vielen in de regio Valle d'Aosta, ten noorden van Turijn. Onder de doden is een 24-jarige Belg die in de bergen 80 kilometer ten noorden van Milaan op zijn snowboard door een lawine werd verrast.

De nationaliteit van vier slachtoffers kon nog niet worden vastgesteld. Volgens mediaberichten kwamen de skiërs uit Frankrijk, Engeland en Polen.

Honderden geëvacueerd uit file

Het afgelopen weekend kreeg Italië te maken met hevig winterweer. Dat leidde ook op de wegen tot grote problemen. Zo stonden duizenden voertuigen urenlang muurvast op de weg en blokkeerde een lawine een deel van een belangrijke snelweg.

Meer dan tweehonderd mensen moesten vanwege de vrieskou worden geëvacueerd uit hun auto.

Ook in Franse skigebieden bestaat lawinegevaar. Vooral wintersporters in het zuidoosten van het land moeten rekening houden met de weersomstandigheden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!