Australië heeft het leger ingezet vanwege de ernstige watersnood in het noordoosten van het land. Militairen hebben tienduizenden zandzakken afgeleverd en assisteren bij de evacuatie van inwoners die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken.

In het gebied rond de stad Townsville viel in een week tijd meer dan 1 meter regen. De autoriteiten zagen zich zondag genoodzaakt de spuisluizen van een stuwdam bij de stad open te zetten.

Ongeveer vierhonderd inwoners worden opgevangen op een nabijgelegen legerbasis.

Door de watersnood zitten zeker zestienduizend huishoudens zonder stroom, meldt elektriciteitsbedrijf Ergon Energy. Volgens de autoriteiten kunnen twintigduizend woningen onder water lopen als de regenval doorzet. "We hebben nog nooit zoiets gezien", zei premier Annastacia Palaszczuk van de Australische staat Queensland.

De politie roept ouders op hun kinderen niet in het water te laten spelen. "Er is melding gemaakt van krokodillen in het overstromingswater in delen van Townsville en er kunnen ook slangen en andere wilde dieren aanwezig zijn."

Australische stad loopt onder na openen sluisdeuren dam
35
Australische stad loopt onder na openen sluisdeuren dam

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief