Australië gaat de laatste vier overgebleven kinderen uit het vluchtelingenkamp op het eiland Nauru samen met hun gezinnen overbrengen naar de Verenigde Staten, meldt de Australische regering.

In totaal zaten er ruim tweehonderd kinderen in vluchtelingenkampen op de eilanden Nauru en Manus in Papoea-Nieuw-Guinea. Volgens critici zijn de leefomstandigheden er mensonwaardig. Onder druk van protesten is de regering vorig jaar begonnen met de evacuatie van de kinderen.

Sinds 2012 hanteert Australië een streng asielbeleid. Vluchtelingen die het land per boot bereiken, worden vastgehouden op de eilanden Manus en Nauru. Alhoewel de centra niet meer gesloten zijn, mogen ze de eilanden niet verlaten.

Naast de kinderen zitten er nog zo'n duizend vluchtelingen vast op de eilanden. Op Manus worden alleen mannen vastgehouden die eerder zonder familie illegaal Australië zijn binnengekomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!