Een Venezolaanse generaal heeft de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó erkend, blijkt uit een video die zaterdag op Twitter circuleert. Hij is daarmee de eerste hoge militair die zijn steun aan de oppositie tegen zittend president Nicolás Maduro geeft.

Luchtmachtgeneraal Francisco Yanez roept andere militairen op zijn voorbeeld te volgen. Het leger meldde een dag na de beëdiging van Guaidó nog achter Maduro te staan.

De regering van Maduro lijkt in grote problemen te komen als hij niet meer op de volledige steun van het Venezolaanse leger kan rekenen.

Parlementsvoorzitter en oppositieleider Guaidó beëdigde zichzelf vorige week tot de interim-president van het Zuid-Amerikaanse land. Hij is van plan om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Guaidó heeft als parlementsvoorzitter de bevoegdheid om dat te doen als er sprake is van machtsmisbruik door de president.

Hij wordt gesteund door onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie en de meeste landen van de Lima-groep. Veel landen erkennen de herkiezing van Maduro niet, omdat de stembusgang niet eerlijk zou zijn verlopen.

Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft
113
Hoe de schrikbarende inflatie Venezuela tot opstand drijft

Maduro heeft leger om hulp gevraagd

Maduro zegt dat Guaidó een coup probeert te plegen. Hij heeft het leger vorige maand om hulp gevraagd bij het bewaren van de "eenheid en discipline" in het Zuid-Amerikaanse land.

Justitie in Venezuela staat ook achter Maduro. Het hooggerechtshof besloot woensdag tot het bevriezen van de banktegoeden van Guaidó. Ook mag de politicus het land niet verlaten.

Maduro heeft zaterdag voorgesteld nog dit jaar vervroegde parlementsverkiezingen te houden. In een toespraak voor getrouwen zei hij dat de almachtige Grondwetgevende Vergadering, die bestaat uit zorgvuldig geselecteerde vazallen, de komende dagen zal discussiëren over zijn voorstel en een besluit zal nemen.

Normaal zouden de Venezolanen pas in 2020 naar de stembus gaan om een nieuwe Nationale Assemblee te kiezen. De zittende volksvertegenwoordiging is door Maduro buitenspel gezet.

Interim-president beschuldigt Maduro van intimidatie

Volgens Guaidó is de politie donderdag bij hem thuis geweest. De agenten zouden hebben gevraagd naar zijn vrouw. De politicus stelt dat het mogelijk om een vorm van intimidatie gaat.

In Venezuela vinden dit weekend opnieuw protesten plaats tegen Maduro, wiens recente beleid heeft geleid tot hyperinflatie en grote tekorten aan voedsel en medicijnen. Het land kampt al langer met een economische crisis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!