Ook Rusland trekt zich terug uit het Amerikaans-Russische ontwapeningsverdrag. President Vladimir Poetin heeft dit zaterdag bekendgemaakt, een dag nadat de Verenigde Staten zeiden het INF-verdrag op te schorten.

In het kort

  • VS en Sovjet-Unie sloten INF-verdrag in 1987
  • Akkoord verbiedt raketten met bereik van 500 tot 5.500 kilometer
  • Raketten en toebehoren moesten binnen drie jaar vernietigd zijn
  • Verdrag belangrijk voor beëindiging van Koude Oorlog

“De Amerikaanse partners hebben verklaard dat ze de de naleving van de overeenkomst hebben opgeschort, dat gaan wij ook doen", aldus Poetin zaterdag.

Het INF-verdrag is een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, die eind 1987 werd getekend door de Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat Rusland het verdrag schendt, maar Poetin bestrijdt dat. Volgens de Russen zijn de Amerikanen niet bereid naar hen te luisteren.

Poetin stelt dat de Verenigde Staten zich zelf niet aan het verdrag hebben gehouden en dat een inspectie van het Amerikaanse wapenarsenaal nodig is.

Rusland gaat nieuwe raketten bouwen

Poetin gaat nu nieuwe middellangeafstandsraketten laten bouwen, meldt het Kremlin zaterdag. Ook heeft hij ministers opgedragen geen ontwapeningsgesprekken met de Verenigde Staten te initiëren.

De Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) waarschuwde vrijdag het INF-verdrag over zes maanden definitief te beëindigen, tenzij Rusland stopt met het schenden van de afspraken over wapenbeheersing.

De Verenigde Staten dreigden vorig jaar al met het opzeggen van het verdrag, vanwege de vermeende ontwikkeling van de kruisraket met de naam 9M729. Deze raket heeft een bereik van meer dan 500 kilometer, wat verboden is volgens het verdrag uit de Koude Oorlog.

De NAVO, die vrijdag liet weten achter het Amerikaanse besluit te staan, beschuldigde Rusland in november officieel van het schenden van het INF-verdrag.

China: 'Meningsverschillen oplossen via dialoog'

De Verenigde Staten moeten de meningsverschillen met Rusland oplossen via een dialoog, in plaats van te dreigen zich uit een belangrijk ontwapeningsakkoord terug te trekken, zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Het akkoord is van groot belang bij het verbeteren van de relaties tussen grootmachten, het versterken van de internationale en regionale vrede en het bewaren van de strategische balans en stabiliteit wereldwijd", stelt China.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!