De Democraat Ralp Northam, gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia, is in opspraak geraakt nadat er racistische foto's uit zijn jaarboek zijn opgedoken. Op de foto's is iemand verkleed als Ku Klux Klan-lid te zien, met daarnaast iemand die volledig zwart is geschminkt. Het is niet duidelijk wie van de twee Northam is.

Northam heeft zijn excuses aangeboden. "Eerder vandaag werd een foto gepubliceerd die tijdens mijn studie is genomen en overduidelijk racistisch en beledigend is", zei hij volgens NBC News in een verklaring.

Op de foto uit 1984 is een persoon in een wit gewaad te zien, naast iemand die helemaal zwart is geschminkt. "Ik heb enorm veel spijt van mijn beslissing om destijds zo op de foto te gaan en wil me verontschuldigen voor de pijn die mijn keuze toen teweegbracht en nu teweegbrengt", aldus de gouverneur.

Northam benadrukt dat het gedrag van destijds niets te maken heeft met wie hij nu is en dat de foto's niet de normen en waarden waar hij nu voor staat vertegenwoordigen.

Democraten en Republikeinen vragen Northam af te treden

De Republikeinen hebben verzocht om zijn aftreden."Ik hoop dat deze foto's niet zijn wat ze lijken te zijn en dat de gouverneur snel opheldering verschaft", zei de Republikeinse senator Bryce Reeves tegen persbureau AP voor Northams verklaring. "Voor dit soort zaken is geen ruimte in Virginia."

Vanuit Democratische hoek kwam eveneens kritiek. Onder anderen senator Elizabeth Warren verzocht om zijn aftreden. "Er is geen plek voor haat en discriminatie in ons land en dergelijke zaken mogen nooit getolereerd worden, al helemaal niet van onze leiders", zei ze volgens CNN.

Ook James Comey, oud-directeur van de FBI, vindt dat Northam moet opstappen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!