De advocaat die de ter dood veroordeelde Pakistaanse christen Asia Bibi bijstond, wil een Europees paspoort bemachtigen. De Pakistaanse jurist Saif Ul-Malook wordt zelf ook met de dood bedreigd en zocht eerder al een veilig heenkomen in Nederland.

Bibi zat in Pakistan in de dodencel vanwege godslastering. Ze kwam met hulp van Ul-Malook op vrije voeten nadat het hooggerechtshof haar veroordeling van tafel had geveegd. Haar vrijlating leidde tot hevige protesten in Pakistan en de oproep om haar te doden.

De buren van Bibi beweerden dat ze de profeet Mohammed beledigd zou hebben. Zelf heeft ze dat altijd ontkend. Omdat "tolerantie het basisprincipe is van de islam" is Bibi uiteindelijk vrijgesproken.

Bibi verblijft momenteel op een geheime locatie. Ze vertrekt naar verwachting naar Europa of Noord-Amerika.

Ook haar advocaat Ul-Malook denkt zijn leven niet meer zeker te zijn in Pakistan. Hij wil volgens zijn eigen advocaat François Zimeray bescherming zoeken in Europa. "Hij wil geen asiel aanvragen, maar een Europese nationaliteit", zegt Zimeray tegen persbureau AFP.

"Hij hoopt dat mensen zullen meewegen dat hij zich heldhaftig heeft gedragen door mevrouw Bibi te verdedigen, gezien de huidige omstandigheden in Pakistan", zegt advocaat Zimeray over zijn cliënt. "Hij heeft zijn vrijheid opgegeven voor die van haar."