De Verenigde Staten houden zich voorlopig niet aan de naleving van het ontwapeningsverdrag met Rusland. De INF-overeenkomst vormde sinds 1987 de basis van de controle op kernwapens.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt vrijdag dat Rusland de VS en Europa in gevaar heeft gebracht. Hij zegt dat zijn land het verdrag over een half jaar definitief beëindigt als Rusland niet ophoudt met het schenden van de afspraak uit de Koude Oorlog.

Vorig jaar dreigde de VS het verdrag al op te zeggen, omdat Rusland de overeenkomst uit de Koude Oorlog zou hebben geschonden. Het gaat om de ontwikkeling van de zogenoemde Novator 9M729-raket. Volgens de Russen wordt met het bereik van dit type raket het verdrag niet geschonden.

Het oorspronkelijke verdrag is een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, dat eind 1987 werd getekend door de Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov.

Afspraken over kernkoppen

In het INF-verdrag stellen Moskou en Washington dat ze alle nucleaire raketten en kernkoppen die een reikwijdte van 500 tot 5.500 kilometer hebben, ontmantelen en vernietigen. Het verdrag staat ook geen proeven met dergelijke wapens toe. Daar zouden de twee ondertekenaars zich niet aan houden.

Het Kremlin vindt dat het opzeggen van het verdrag de onwil van de Amerikanen illustreert om naar Rusland te luisteren. "De Amerikanen willen gewoon niet met ons over serieuze aangelegenheden praten of naar onze argumenten luisteren", zei een woordvoerder van de Russische regering vrijdag kort voor de verwachte opzegging van het verdrag.

De NAVO staat achter het besluit. "De VS neemt maatregelen tegen de veiligheidsrisico's die Rusland neemt door te testen en het produceren van 9M729-raketsystemen", aldus het bondgenootschap in een verklaring.

Ook premier Mark Rutte laat vrijdag weten achter de actie van de Amerikanen te staan. Hij vindt de stap "logisch", omdat de Russen op "geen enkele manier" hebben laten zien zich aan de voorwaarden van het verdrag te houden.