Het omstreden schip de Sea-Watch 3 mag de Siciliaanse haven Catania voorlopig niet uitvaren, omdat er veiligheidsvoorschriften zouden zijn overtreden ten opzichte van de navigatie. Ook zou er respectloos zijn omgegaan met het milieu op zee, zegt de kustwacht tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

Volgens de kustwacht zijn die "onregelmatigheden" op het schip geconstateerd na een inspectie en mag de Sea-Watch 3 pas vertrekken als deze op orde zijn.

Het schip was donderdag, met onder anderen 47 migranten aan boord na een lange tocht en na dagenlang voor de kust bij Syracuse voor anker te hebben gelegen, de haven van de Italiaanse stad Catania binnengevaren.

Dat mocht van de Italiaanse regering nadat een aantal Europese landen akkoord ging met het opvangen van de vluchtelingen.

Volgens Italiaanse regering is reddingsactie mensensmokkel

De Italiaanse regering beschouwt de actie van de Sea-Watch 3, die vlak voor de Libische kust migranten op zee oppikte, niet als een reddingsoperatie.

Rome stelt dat het met een tocht van meer dan 500 kilometer naar het noorden om een vorm van mensensmokkel gaat. De Duitse organisatie die het schip exploiteert, stelt dat het wel degelijk vluchtelingen redt die op zee in nood verkeren.

Vijftien minderjarigen krijgen een voogd toegewezen

Aan boord waren ook vijftien minderjarigen, die onmiddellijk een voogd kregen toegewezen binnen een Catanese gemeenschap.

De volwassenen aan boord zijn daarentegen naar Siciliaanse asielzoekerscentra gebracht. Daar zijn ze in afwachting van welk Europees land ze opvangt.

Volgens internationale afspraken moeten migranten die op zee worden gered naar de dichtstbijzijnde veilige haven worden gebracht.