Het schip Sea-Watch 3 is donderdagochtend aangemeerd in de Italiaanse stad Catania. Het schip van een Duitse ngo redde op 19 januari ten noorden van Libië 47 migranten uit zee en lag sindsdien voor de kust van Sicilië.

Het schip mocht eerder nergens aanmeren, maar kon uiteindelijk naar Catania nadat de Italiaanse regering een akkoord met Duitsland, Frankrijk, Portugal, Malta, Roemenië, Luxemburg en Italië sloot om de migranten op te vangen.

Om 5.30 uur donderdagochtend meerde het schip aan in Catania. Aan boord zijn ook vijftien minderjarigen, die onmiddellijk een voogd toegewezen krijgen binnen een Catanese gemeenschap.

De volwassenen worden daarentegen naar Siciliaanse asielzoekerscentra gebracht. Daar zijn ze in afwachting van welk Europees land ze opvangt. Volgens internationale afspraken moeten migranten die op zee worden gered naar de dichtstbijzijnde veilige haven worden gebracht.

'Italië niet verplicht om migranten op te nemen'

Dinsdag bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) echter dat Italië niet verplicht is om de 47 migranten aan boord van het schip op te nemen. De Duitse ngo Sea-Watch-3 had de zaak aangespannen tegen de Italiaanse staat.

Het hof stelde wel dat het land ervoor moet zorgen dat de migranten de juiste zorg, voedsel en water krijgen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!