IJzige kou heeft het openbaar leven in delen van de Verenigde Staten grotendeels platgelegd. Op sommige plaatsen zijn temperaturen gemeten van -41 graden.

Bedrijven en overheidsdiensten in het Middenwesten sluiten noodgedwongen de deuren vanwege het winterweer, dat door lokale media in verband is gebracht met zeker vijf sterfgevallen.

Het kwik zakte in miljoenenstad Chicago in de staat Illinois tot -28 graden, met lege straten en gesloten scholen tot gevolg.

De lokale autoriteiten hebben politiebureaus opengesteld voor iedereen die de kou wil ontvluchten. Ook worden vijf stadsbussen ingezet als mobiele 'opwarmplekken' voor daklozen. Wie een warm drankje wil halen, komt bij sommige horecazaken in de stad voor gesloten deuren te staan.

Op vliegvelden in de stad zijn woensdag honderden vluchten geschrapt. Spoorbedrijf Amtrak meldde al het treinverkeer stil te leggen.

De staat Michigan liet vanwege de kou weten alle overheidskantoren tijdelijk te sluiten. Ook de United States Postal Service staakte in sommige staten de bezorging vanwege het winterweer, hoewel de postdienst er prat op gaat dat "sneeuw noch regen" bezorgers zullen tegenhouden.