De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft woensdag aangekondigd dat er een akkoord is gesloten over de herverdeling van de 47 migranten aan boord van het reddingsschip Sea-Watch 3.

"Over een paar uur zullen ze van boord worden gehaald", aldus Conte. Het schip van een Duitse ngo haalde elf dagen geleden migranten uit zee ten noorden van Libië. Sindsdien ligt het voor de kust van Sicilië.

Vijf Europese lidstaten - Duitsland, Frankrijk, Portugal, Malta en Roemenië - gaan de migranten opnemen. Volgens de Italiaanse premier heeft ook Luxemburg aangeboden een aantal migranten op te nemen. Daarnaast blijven er een aantal in Italië, zei Conte.

Italië heeft zijn havens gesloten voor reddingsschepen als de Sea-Watch 3. De regering wil via deze weg andere landen van de EU dwingen om deel te nemen aan de herverdeling van de migranten.

Europees Hof: Italië niet verplicht migranten op te nemen

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bepaalde dinsdag dat Italië niet verplicht is om de 47 migranten aan boord van het schip op te nemen.

De zaak was door de Duitse ngo Sea-Watch aangespannen tegen de Italiaanse staat. Volgens het hof moet het land er wel voor zorgen dat de migranten de juiste zorg, voedsel en water krijgen.

Volgens internationale afspraken moeten migranten die op zee worden gered naar de dichtstbijzijnde veilige haven worden gebracht.

Italië stelde eerder Nederland verantwoordelijk voor migranten

Sea-Watch 3 wordt gerund door de Duitse ngo en vaart onder de Nederlandse vlag. Italië stelde eerder Nederland verantwoordelijk voor de migranten en dreigde met een "diplomatiek conflict".

De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid liet maandag weten dat Nederland niet verplicht is om de Sea-Watch 3 aan te laten meren in een Nederlandse haven. "Het is aan de kapitein van Sea-Watch 3 om in de nabijheid een veilige haven te vinden", aldus het ministerie.

Discussie voorbij: migrantenschip hoeft niet naar Nederland
99
Discussie voorbij: migrantenschip hoeft niet naar Nederland

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!